Tips till dig som köper cykeldelar över internet

Att köpa cykeldelar online har ett par stora fördelar. Framförallt är det enklare att hitta vad man söker efter, lättare att jämföra priser samt smidigt då handel kan ske dygnet runt. Men man bör vara uppmärksam på vilka regler som gäller för frakt och undvika allt för okända företag.

Kompatibilitet och retur

Det viktigaste är att hitta cykeldelar som är kompatibla med den cykel man har. Läs noga de produktbeskrivningar som finns och kontrollera hur kompatibel produkterna är. Ibland nämns att de ”passar alla cyklar” vilket därmed betyder att dessa cykeldelar på något sätt kan anpassas gällande storlek eller montering.

Är du osäker på om de cykeldelar du beställer verkligen kommer att passa din cykel är de viktigt att du även kontrollerar vad som gäller kring returfrakt. Eftersom handel sker på distans gäller distansköpslagen viket innebär att retur alltid ska få ske inom 14 dagar oavsett orsak. Men här finns det stora skillnader.

Får exempelvis förpackningen vara bruten och byte ändå kan ske? Är det enbart 14 dagars öppet köp eller längre? Vem betalar returfrakten för dessa cykeldelar?

Säkrare handel

Sker handel från stora och kända butikskedjor behöver man generellt inte oroa sig för säkerheten. Dagens E-handlare har mycket god säkerhet kring betalning och personlig information. Men sker köp från små och okända E-handlare bör man vara lite mer skeptisk och försiktig. Detta gäller ännu mer om köp sker från ett utländskt företag.

För att minska risken för att du betalar för dina cykeldelar och sedan inte får dem levererade bör köpet ske med ett kreditkort som har leveransförsäkring. Detta är en medelvanlig försäkring som skapar trygghet kring handel på internet.

Du väljer vilka cykeldelar du vill ha och betalar sedan med kreditkortet. Därmed ingår automatiskt det leveransskydd som leveransförsäkringen innebär. Skulle E-handlaren i detta läge inte skicka cykeldelarna kan du påtala detta för kortutgivaren vilket gör att denna del av fakturan inte behöver betalas.

Andra saker att titta på är om webbplatsen har SSL-certifikat (webbadressen börjar med https) samt om de är anslutna till Trygg E-handel. Välj även hellre faktura än direktbetalning om du skulle känna dig osäker på att få produkterna.