Nöjeshörnan

Från dans till shopping

Stort utbud av tjänster hos städföretagen

Stort utbud av tjänster hos städföretagen

Städföretagen blir allt fler och deras tjänster lika så. Nästan oavsett vad man behöver hjälp med så gör det att ordna, alltifrån flyttstädning till tvätt. Kanske efterfrågar man städning löpande, något som idag inte bara är vanligt på kontor utan också i privata hem. För många är det en nödvändig avlastning och väl värd att betala för och de många företagen som förmedlar den här typen av tjänster finns det som sagt gott om.

Flyttstädning

Att städa inför flytt är ett minst sagt stort projekt och något som många drar sig för, just på grund av att det är omfattande och tar väldigt mycket tid. Många städföretag erbjuder flyttstädning så att man själv kan lägga sitt fokus på andra delar som berör flytten. Att anlita hjälp med en flyttstädning innebär också att man lämnar över ansvaret för resultatet till firman som utför städningen. Skulle den nya ägaren ha något att klaga på behöver man alltså inte själv åka tillbaka för att åtgärda det, utan det gör firman man har anlitat.

Hemstädning

Precis som att en flyttstädning kan vara tidkrävande så kan det vara det att hålla rent och fräscht hemma. Är man en stor familj med många aktiviteter vet man att det tar otroligt mycket tid att pussla med hämtningar, lämningar, matlagning och allt annat som kommer med vardagen.

Att då kunna anlita ett städföretag som kommer och håller efter hemma med löpande besök är en stor hjälp som gör att man sparar in mycket dyrbar tid för familjelivet. Den här typen av tjänst kan ofta skräddarsys efter behov och önskemål, där någon kanske vill ha golven dammsugade och torkade en gång i veckan medan någon annan föredrar att ha tvätten avklarad när man kommer hem efter en lång dag.

Fönsterputsning

Många städföretag erbjuder även mindre tjänster och något som är populärt att leja bort är fönsterputsning. Det är både svårt och krångligt att få till ett bra resultat och istället för att lägga tid på något som inte blir som man önskar kan det vara lika bra att anlita hjälp från början istället. Bland äldre som har svårt att klättra på stolar och trappstegar är fönsterputsning både vanligt och kanske till och med nödvändigt att få hjälp med, för att inte ställa till mer skada än nytta.

Städhuset är ett företag som erbjuder all typ av städning, ett rekommenderat företag om du är ute efter tjänster inom detta område.

Medicinsk behandling av åderbråck?

Medicinsk behandling av åderbråck?

Åderbråck är i regel ofarliga, men kan behöva åtgärdas om de upplevs som problematiska.
Ofta gör bråcken att man upplever trötthet och svullnad i nedre delen av benen och runt ankeln. Om problemen inte försvinner efter en stunds vila, kan det vara läge att konsultera hälsovården. Ibland kan det uppstå klåda, eksem och sår i samband med åderbråck och då bör man absolut söka hjälp.

Undersökning

För att fastställa graden av problematiken görs både en klinisk och ultraljudundersökning.
Den metod som används idag heter duplex och innebär att en ofarlig kontrastvätska sprutas in i venerna. Tidigare metoder med kontrastvätska har ibland orsakat nedsatt njurfunktion, så därför har man övergått till duplex. Undersökningen visar vilken typ av bråck man har och ger även information om vilken behandling som passar bäst.

Behandling

Det finns flera metoder för att åtgärda problem och ta bort åderbråck. Tidigare var det endast kirurgiska ingrepp som gällde. Idag är de flesta metoder enkla och det innebär oftast små ingrepp på patienten. Endast några timmar efter behandlingen kan man i regel få åka hem. Några dagar av vila och avhållsamhet från motion och tunga lyft brukar rekommenderas.

De olika metoder som finns att välja på är bland annat skum, lim och laser, men det finns även ett antal andra metoder att välja på. Forskningen går framåt och det arbetas ständigt fram nya sätt att behandla med gott resultat.

 • Skleroterapi/injektion
  Man injicerar ett slags skum i den drabbade venen. En enklare form av bedövning ges i regel i samband med behandlingen. Skummet gör att utbuktningarna på venen drar ihop sig och skrumpnar bort.
 • Lim
  Här för man in ett lim i venen intill ett bråck och effekten blir densamma som vid skleroterapi. Metoden med att limma kräver ingen bedövning.
 • Laser
  Den mest effektiva metoden är den som görs med laser. Patienten lokalbedövas och ett instrument med laser förs in i venen för att bränna bort de skadade delarna av venen.
  Efter ingreppet krävs det ett kompressionsbandage under en vecka, men i övrigt går det att leva som vanligt.

Kirurgi
Här avlägsnar man vener som har drabbats av åderbråck och det räknas som ett ganska stort ingrepp som innebär längre konvalescens än övriga behandlingsmetoder. Idag används kirurgi enbart vid stor problematik

Många fördelar med onlinebokning hos tandläkare

Den som väntar på en tandläkartid kan ibland få vänta väldigt länge, och när tiden väl dyker upp är det inte ovanligt att man har något annat planerat just då. Genom att boka in sina besök på egen hand direkt via hemsidan kommer många fördelar men framför allt är det både smidigt och flexibelt. Det finns många kliniker som erbjuder den här typen av tjänster och vi kommer troligtvis få se ännu fler av dessa i framtiden.

Snabbt och smidigt

En av fördelarna med att boka sina tandläkarbesök online är att det går otroligt snabbt och smidigt. Flera kliniker erbjuder den här typen av tjänster för att vara extra tillgängliga för sina kunder och det verkar minst sagt vara uppskattat. Man går in på klinikens hemsida, ser över lediga tider och bokar den som passar bäst. Det finns även flera kliniker som välkomnar nya kunder utan att man ens behöver vara inskriven där sedan tidigare vilket är ett stort plus för den som behöver en tid snabbt. Man slipper långa väntetider och kan i många fall välja en tid samma dag om man skulle vilja. Det är både snabbt, enkelt och smidigt.

Välj dag själv

Många gånger får man en kallelse till sin tandläkare hem i brevlådan och inte helt sällan krockar tiden med något annat, eller kanske har man bara svårt att ta sig ifrån jobbet. Tiden måste bokas om och i värsta fall glömmer man bort det och får ändå betala en avgift för uteblivet besök. Med onlinebokning väljer man själv både en dag och tid som passar för besöket och man behöver inte kasta om i vardagspusslet eller boka om viktiga möten.

Solna Dental föregår med gott exempel

Ett bra exempel på tandläkare som erbjuder onlinebokning är Solna Dental. Direkt på hemsidan solnadental.se kan man se tillgängliga tider för olika typer av behandlingar och bokningen är gjord på bara någon minut. Solna Dental erbjuder även tidsbokning online för akut tandvård vid någon av deras två kliniker. Tillgänglighet är A och O för en positiv kundupplevdes och här ligger man verkligen i framkant.

Det finns många fördelar med att boka in sitt tandläkarbesök direkt i telefonen eller datorn. Man bestämmer själv när det passar och man undviker krångel som annars ofta uppstår. Det är en bra tjänst som fler tandläkare borde ta efter.

Dags att hitta målare i Helsingborg

Dags att hitta målare i Helsingborg

Det finns många anledningar till att anlita en målare i Helsingborg. Bland annat sparar du tid och du får ett perfekt resultat. Visst är det möjligt att måla om hemma på egen hand, men risken är att resultatet blir ojämnt och fläckigt. Dessutom krävs det mer jobb än vad man kan tro. Förarbetet är nästan ett större jobb i sig än själva målandet. Förutom att du ska ta ut alla möbler från rummet och alla tavlor eventuella hyllor, ska golvet sedan täckas med golvpapp, lister ska tejpas och kontakter tejpas för. Dessutom behöver man ofta riva ner den gamla tapeten först, något som tar tid. Här krävs det även särskilda verktyg som tapetskrapa. Vanligtvis finns det gamla hål eller ojämnheter i väggen, detta måste också fixas till. Här behövs spackel och slip och du behöver även räkna in torktiden.

Nej, allra oftast är det smidigast att helt enkelt anlita en målare i Helsingborg som kan göra jobbet åt dig. I och med att hantverkare dagligen arbetar med den här sortens jobb har de mycket rutin och erfarenhet, något som gör att målarjobbet går ganska snabbt. Torktiden går dock inte att göra något åt.

Så påverkar färger sinnesstämningen

Det är lätt att förstå varför så många väljer att måla väggarna i vitt. Vitt är en neutral färg som ofta känns lätt och positiv. Blått å andra sidan har en lugnande effekt på sinnet och passar därför väldigt bra i sovrummet. Det finns naturligtvis inte bara en blå färg, utan tusentals olika nyanser att välja mellan. För kontoret kan det passa bättre med en gul färg på väggarna. Gult ökar fokuset och gör att vi kan tänka mer klart, något som såklart är passande på arbetsplatsen. Du behöver naturligtvis inte måla väggarna i olika färger, det går att få in färger med hjälp av möbler, tavlor och växter också.

När du ska anlita en målare i Helsingborg kan det vara smart att fråga om målaren gjort liknande arbeten tidigare, särskilt om det handlar om något mer speciellt. Då många hantverkare har fullt schema stora delar under året gäller det även att vara ute i god tid.

Hårborttagning – med laser eller på naturlig väg?

Hårborttagning – med laser eller på naturlig väg?

Alla behöver reglera sin hårväxt. Vissa behöver, eller vill, göra det i högre grad än andra. Idag finns det ett antal metoder för den som vill ta bort hår på olika ställen på kroppen. Många väljer att göra det på naturlig väg, till exempel med en rakhyvel, medan andra väljer hårborttagning med laser.

Vilken metod passar dig bäst?

Med rakhyvel

Rakhyvel är kanske det enklaste och billigaste sättet att ta bort hår. Visst, på lång sikt kan hårborttagning med laser vara billigare (med tanke på att resultaten är permanenta), men det finns knappast några stora utlägg av pengar som behöver göras.

Metoden är enkel: köp bara rakhyvlar (finns i livsmedelsaffärer till ett lågt pris. Köp till raklödder, som gärna är naturligt. Många varumärken är fulla med kemikalier – men det finns naturliga alternativ. Det går även att göra sitt eget raklödder, till exempel kokosolja.

Hårborttagning med laser

Fördelen med laser är att resultaten är permanenta. Att vaxa, plocka, raka hår behöver göras om och om igen, om resultaten ska bibehållas. Dessutom kan det göra huden något irriterad. Att använda laser är helt enkelt effektivt – men så kostar det, också. Som nämnt ovan behöver det dock inte nödvändigtvis bli dyrare. Tanken är ju tvärtom, att du ska slippa köpa lödder och rakhyvlar i framtiden.

Så vad kostar det då? Det korta svaret är att det varierar. Hårborttagning med laser i Stockholm kan vara dyrare än i en mindre stad, till exempel. Det enklaste sättet att ta reda på vad det kostar är att söka på nätet. Om du bor i Stockholm, kan du söka på fraser i stil med exempelvis ”hårborttagning med laser i Stockholm priser”.

Många kliniker skriver ut priserna på sina hemsidor, men du kommer sannolikt behöva göra en konsultation för att veta vad det kommer kosta just för dig. En klinik som sysslar just med hårborttagning med laser i Stockholm (https://www.hårborttagninglaserstockholm.se) skriver att det kostar ett par hundralappar för mindre områden, och tusenlappar för större (per behandling).

Även vid konsultationen kan det vara svårt att på förhand säga det exakta priset. Detta eftersom det kan kräva ytterligare någon behandling om resultatet vid det planerade antalet behandlingar inte motsvarar dina förväntningar.

Bra att känna till:

 • Om du har väldigt ljusa hårstrån finns en risk att behandlingen inte blir framgångsrik.
 • Man brukar göra mellan sex till åtta behandlingar innan det slutliga resultatet syns – med sex till åtta veckors mellanrum mellan varje behandlingstillfälle.

Så lägger du golv – som en golvläggare

Ska du lägga golv? Sidan GDS har talat med en golvläggare som har delat med sig av sina bästa tips. Till exempel får man lära sig att alltid såga underifrån, och att ett bra golvjärn är oumbärligt när golv ska läggas. Läs mer nedan.

Skaffa ett ordentligt golvjärn

Att få den sista brädan, vid dörren, kan vara en utmaning. Tricket är att vippa in den under dörrkarmen, för att sedan – försiktigt – pressa den på plats med hjälp av ett golvjärn. Här är det viktigt att vara försiktig, så man inte skadar kanterna. Till dess att limmet har härdats hålls brädan på plats med hjälp av avståndsklossar.

Såga inte ovanifrån

Om en golvbräda ska sågas till i längden, eller om ett hack ska göras med hjälp av en sticksåg – se till att göra det underifrån. Om du gör det ovanifrån kan träet flisa sig på ovansidan, vilket inte ger ett lika fint resultat, givetvis. Det här gäller även klickgolv i till exempel linoleum eller laminat.

Vikten av att acklimatisera brädorna

För att träet inte ska slå sig är det viktigt att de är ungefär i samma temperatur som rummet som det ska läggas i. Det bästa är alltså att beställa dem i god tid och förvara dem i rummet som de senare ska läggas i. Om de inte kan förvaras i just det rummet, så bör de åtminstone förvaras inomhus där det är ungefärsamma temperatur. Tänk även på luftfuktigheten, som i sådana fall behöver vara ungefär samma som rummet som de senare ska läggas i.

Hur länge de behöver ligga inomhus innan de läggs varierar mellan olika golv. Titta på vad tillverkaren säger.

Spara utrymme vid väggar

Ska du lägga ett flytande golv? I sådana fall bör du spara luft mellan väggar och rör. Det här görs enklast genom att sätta fast ett par plastkilar, som får sitta där medan golvläggning pågår.

… eller anlita en golvläggare

Att lägga golv själv kan vara svårt. Om du vill anlita en golvläggare så har du säkerligen flera firmor att välja mellan, åtminstone om du bor i en större stad som Stockholm, till exempel.

Om inte golvläggarestockholm.net skulle räcka, för att ta in offerter kan du göra såhär:

 1. Sök på ”golvläggare Stockholm offerter” (byt ut Stockholm mot din stad).
 2. Använd en offertjänst.
 3. Vänta på svar och jämför offerterna.
 4. Välj den som verkar bäst.

 

Hemlarm kan förhindra inbrott

Det är en bra idé att göra det så svårt som möjligt för en inbrottstjuv att ta sig in i din bostad. Ett hemlarm verkar avskräckande och om tjuven ändå skulle vara framme så kanske en högljudd siren skrämmer bort hen, och kanske en kamera kan fånga brottslingen på bild.

Sover du gott på nätterna eller oroar du dig för att få inbrott? Ett hemlarm hjälper dig att sova bättre eftersom det skapar trygghet i ditt hem. De allra flesta inbrott sker dessutom när ingen är hemma. Saker som en välskött trädgård eller huruvida lampor är påslagna i ett hem är saker som inbrottstjuvar tittar på för att avgöra om någon är hemma eller bortrest. Ett hemlarm förhindrar ju inte inbrott per se, men det kan verka avskräckande. Om en tjuv ändå skulle vara framme så utstöter många hemlarm ett avskräckande ljud, som en högljudd siren till exempel.

Ett hemlarm som passar just dina behov

Hemlarm finns i många olika modeller och utföranden. Först är det frågan om vem som larmas om larmet aktiveras. Går larmet till dig via din mobiltelefon eller direkt till en larmcentral? Sedan är det själva formen för hur larmet aktiveras. Vissa modeller har rörelsedetektorer medan andra fungerar genom att de känner av värme. Rörelsesensorer kan installeras i dörrar och fönster. 

Vissa hemlarm har även en kamera så att en eventuell inbrottstjuv kan fotograferas eller filmas. Det är även vanligt med ett högt ljud, en slags siren, som ska avskräcka inbrottstjuven från att fortsätta sitt inbrott. Vissa hemlarm är som sagt direkt kopplade till en larmcentral som ansvarar för att skicka någon till ditt hem i händelse av att larmet aktiveras. Sådana hemlarm är ofta kopplade till ett abonnemang av något slag. Om abonnemanget avslutas så brukar det innebära att larmet avlägsnas från bostaden eftersom själva hemlarmet ingår i abonnemanget, men det ägs oftast inte av bostadsägaren. Som du ser finns det hemlarm i många olika utföranden och om du tittar närmare på marknaden för hemlarm är jag säker på att du kommer hitta ett hemlarm som passar just dig och dina behov.

Vilka erbjuder parrådgivning i Täby?

Socionomer, psykoterapeuter och beteendevetare. I Täby kommun finns flertalet aktörer som erbjuder familje- och parrådgivning. Men vilka kompetenser har de? Det varierar ganska kraftigt mellan de olika mottagningarna. Inga namn på mottagningar kommer att nämnas, utan syftet är endast att visa på bredden på kompetens som finns att välja mellan i kommunen.

Socionomer

En av mottagningarna säger att de är socionomer, och att de flesta är leg psykoterapeuter och auktoriserade familjerådgivare. Vidare har de flesta och en vidareutbildning i sexologi och psykoterapi. Deras öppettider är mellan 08:00 och 17:00 på vardagar, samt kvällsmottagning från måndag till torsdag.

Legitimerade i psykoterapi och fokuserade på parrådgivning

En annan mottagning i närheten av Täby presenterar sig främst som legitimerade psykoterapeuter. De har också en grundutbildning i sociologi och beteendevetare. En av dem är även legitimerad psykolog. Med tanke på deras namn så inriktar de sig främst på parrådgivning, och det märks kanske på de vidareutbildningar som de har. Bland annat har de kunskaper i följande:

 • EMDR
 • Coaching
 • Emotionally Focused Couple Therapy
 • Sexologi

Socionomer med grundutbildning i psykoterapi

En annan mottagning har beskrivningen ”socionomer medgrundutbildning i psykoterapi”. Det står även att de är leg. Psykoterapeuter. De påpekar också att de har en inriktnign på systemisk familjeterapi, kognitiv beteendeterapi och EFT, som står för Emotionally Focused Therapy. De har också hög kompetens inom ADD, ADHD och Ast.

Fokus på parrådgivning i Täby

En annan mottagning har en psykoterapeut, som också är socionom och som har en grundkurs i emotionellt fokuserad parterapi. Namnet antyder att det just är par man fokuserar på.

Ytterligare en aktör i närheten av Täby finns som också har ett liknande namn. De är tre personer och är alla legitimerade psykoterapeuter, men de har olika grundutbildningar, däribland Socionom samt Fil Kand psykologi. De arbetar bland annat med EFT för par och familjer samt KBT. De arbetar även utifrån systemteori.

Familjeterapeut

En annan kallar sig för ”Familjeterapeut” och är legitimerad psykoterapeut. Han är även socionom och ”handledare”. Han är inte baserad i Täby, men finns dock i en närliggande kommun.

Biblioterapi

En auktoriserad socionom i en gränsande kommun har vidareutbildning i biblioterapi och psykoterapi. Hon har erfarenhet av såväl parrådgivning som samtal med familj och barn. Hon beskriver sig själv som en aktiv terapeut som utforskar er relation tillsammans med er.

Tips när du ska anlita ett tryckeri

Tips när du ska anlita ett tryckeri

Dags att anlita ett tryckeri? De allra flesta aktörer kommer att ställa kontrollfrågor och berätta om vanliga fallgropar, för att se till att du blir nöjd. Beställningen kommer dock att bli smidigare om du på förhand känner till hur kvalitet och färg beter sig i tryckmaskinerna. Här är ett antal exempel på saker som är bra att känna till innan du anlitar ett tryckeri.

Färgerna blandar sig

Färgerna i ett tryckeri fungerar precis som med vattenfärger. Det är så man gör för att skapa en färgbild med mängder av nyanser. För varje färg gör man en tunn plåt som stoppas in i pressen. Plåten fungerar ungefär som en stämpel, och färgar av sig olika mycket färg på ett antal olika platser (beroende på rastrets täthet). Vid en orange ruta ligger det till exempel mycket rosa och gult – men inget blått.

Ha rätt format på loggan

En del stöter på problemet att loggan blir ”pixlig” och ser lågkvalitativ ut i tryck och i annonser. Det här kan bero på att den inte är vektoriserad. Vektoriserade bilder är gjorda för att kunna förstoras upp så mycket som man önskar. En bild som inte är det, är gjord utav ett antal små punkter. När den sedan förstoras upp kommer dessa punkter även att bli större – vilket gör att den ser suddig och kantig ut. Tänk på att fotografier inte kan konverteras till vektoriserat format.

Stressa inte inför tryck

Att trycka bör inte ske förhastat. Kolla igenom din design flera gånger och prata med ditt tryckeri när du har skickat över materialet. Att skicka iväg felaktigt material, och få tillbaka en felaktig design, är inte särskilt roligt – och dessutom är det kostsamt. Är det en stor beställning är det naturligtvis av än högre vikt att kontrollera allt både en och två gånger innan det skickas iväg.

God upplösning krävs

På skärmar räcker det med en lite lägre upplösning för att det ändå ska se bra ut. I tryck ställs det dock högre krav på detta. Man brukar säga att det krävs i alla fall 300 dpi för att få ett bra resultat. Ha inte din skärm som guide – bara för att det ser bra ut på den, behöver det inte göra det när väl är tryckt.

Lär dig mer om tryck och få hjälp om du är i behov av trycksaker genom ett besök till denna länk.

Allt inför bröllopet hos Weddingstories bröllopsblogg

Ska du gifta dig eller är du bjuden till ett bröllop? Då finns allt som är bra att veta på bröllopsbloggen Wedingstories, alltifrån vad man ska tänka på när man väljer ring till vilka kläder man ska bära som gäst, och vad vett och etikett på ett bröllop egentligen innebär. Låt dig inspireras av roliga tips och idéer, andras berättelser och fina bilder. Lär dig nåt nytt, eller få hjälp på vägen när du planerar bästa vännens möhippa eller svensexa.

För både brudpar och gäster

Oavsett om man ska delta i ett bröllop som inbjuden gäst eller om man själv är den som ska stå i fokus och säga ja till din bättre hälft finns det mycket bra att ta del av på Weddingstories bröllopsblogg. Känner du dig osäker på vett och etikett eller vad klädkoden i inbjudan betyder? I så fall finns svaren att hitta här, och även andra tips på vad man kan ge i present och mycket annat roligt. För brudparet finns hjälp från första till sista steg, vare sig man planerar en stor eller liten tillställning.

Planera som ett proffs

Att gifta sig är förmodligen något man bara gör en gång i livet, åtminstone är det ju det som är tanken. Planeringen är dock viktig för att den stora dagen ska flyta på enligt önskemål, och det är mer att tänka på än vad man kanske vet om innan man sätter igång. På Weddingstories bröllopsblogg finns många användbara tips och dessutom massvis med inspiration som man kan använda sig av under planeringsstadiet, och det bästa av allt är att allt finns samlat på samma ställe. Ta del av checklistor, tips, idéer, vackra bilder och mycket mer.

Lättnavigerat

Weddingstories är en bröllopsblogg som inte bara är välfylld med intressant och användbart material, den är dessutom snyggt utformad och enkel att navigera sig fram på. Oavsett vad det är man letar efter, så som tips på lokal eller inspiration till inbjudningskorten, så tar man sig enkelt fram genom menyn och dess underkategorier. Det finns även möjlighet att anmäla sig till deras nyhetsbrev för att få roliga bröllopstips direkt till sin mail, och att följa dom på instagram och andra sociala medier för ytterligare inspiration och idéer till dig som planerar eller ska besöka ett bröllop.

Sida 1 av 5

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén