Nöjeshörnan

Från dans till shopping

Varför välja förbetalda kort?

Varför välja förbetalda kort?

Förbetalda kort är betalkort som inte är kopplat till ett bankkonto. Istället sätts pengar in på dem i förväg via banköverföring, swish eller värdekoder. De har därmed flera fördelar som inte hittas på klassiska kreditkort eller bankkort.

Ge barnen förbetalda kort

Att ge de mindre barnen i familjen förbetalda kort, istället för ett bankkort, ger större trygghet. Du som förälder ser via en app exakt summa som finns på kortet och får en notis när ett köp har skett. Dessutom gör det inget om barnet skulle tappa bort kortet – det spärras lika lätt via appen. Det handlar därmed om att minimera riskerna. Det blir säkrare och tydligare att låta barnen betala med kort under sommarsemestern än att skicka med kontanter.

Säkert på nätet

Känner du dig otrygg med att handla på nätet? Många vill inte uppge sina kortnummer till okända sidor med risken att dessa nummer snabbt sprids vidare och missbrukas. Lösningen är att använda förbetalda kort:

 • Välj den vara du vill köpa

Sök på nätet efter den vara du vill köpa. Lägg allt i varukorgen och se slutsumman.

 • För över pengar till ditt kort

När du vet vad allt kommer att kosta kan du swisha in pengar till kortet på några sekunder. Exakt samma summa som ska användas vid köpet.

 • Genomför köpet

Nu kan kortet användas på internet för betalning. Detta eftersom det är helt tomt därefter.

Ofta flera säkerhetsfunktioner

Flera av de mer etablerade förbetalda korten i Sverige har flera smidiga säkerhetsfunktioner. Inte sällan mer användarvänliga än korten från storbankerna. Här presenteras några exempel som hittas hos vissa förbetalda kort.

 • GPS-spärr

Genom att använda mobilens GPS kan din position avläsas. Kortet kan i detta fall inte användas utanför ett visst område från dig. En spärr som innebär att risken för bedrägeri minskas.

 • Landspärr

Spärra kortet via appen så att det enbart kan användas i Sverige. Lika lätt kan denna spärr tas bort via appen.

 • Online-spärr

Spärra så att det några onlineköp inte kan genomföras. En smidig tjänst som både minskar risken för bedrägeri och ser till att barnen inte handlar online.

 • Uttagsspärr

Spärra uttag från automat eller över disk. Med andra ord kan enbart betalning ske med kortet. En betalning som alltid registreras i appen och som därmed är tydligt spårbar.

Så kan en assistansförmedling i Norrköping hjälpa dig

Kontakta en assistansförmedling om du vill ha hjälp med:

 • Byta till annat assistansbolag i Norrköping
 • Välja assistansbolag för första gången
 • Få kunskap och hjälp av kunnig personal

Så fungerar assistansförmedling:

 • Byta assistansbolag
  Vill du byta assistansbolag eftersom du är missnöjd eller för att företaget inte ska bedriva verksamheten längre?
  Har du haft assistans tidigare har du troligtvis erfarenhet och kunskap om vad du värderar högst gällande hjälp och service. Kontakta en assistansförmedling i Norrköping och berätta vad du önskar för hjälp och vad du eventuellt var missnöjd med hos nuvarande assistansbolag. De kommer i detta läge se på samarbetande bolag och se om något av dessa uppfyller de önskemål som du har. Därefter kommer denna assistansförmedlare att presentera vilka bolag som eventuellt skulle passa dig. Du slipper därmed leta själva.

 • Välja bolag för första gången
  Att välja assistansbolag för första gången är knappast enkelt. I Norrköping finns ett relativt stort antal bolag att välja på och dessutom kan bolag från närliggande städer i vissa fall användas. En vanlig väg är därmed att gå till en assistansförmedlare för att få denna hjälp.

  Hjälpen är liknande med hur byte sker mellan två olika assistansbolag men i detta fall har du ingen erfarenhet som kan användas för att hitta rätt.
  Du kommer att få prata med en handläggare hos din assistansförmedling varpå de, tillsammans med dig, skapar en ”profil”. Ni kommer fram till vad du prioriterar och vad du inte anser vara lika viktigt. Därefter sker processen på samma sätt som ovan. Assistansförmedlingen kommer att kontakta de bolag i Norrköping som uppfyller kriterierna och du får olika förslag presenterade för dig.

 • Rådgivning
  Har du allmänna frågor kring personlig assistans kan du vända dig till vilken assistansförförmedling som helst i Sverige. Är det däremot frågor knutna till orten bör du söka upp ett lokalt företag. De har god kunskap om vad som gäller kring personlig assistans och är även väl insatta i vad som gäller för de olika bolagen.

Gå via assistansbolag eller assistansförmedling i Norrköping?

 • Kontakta ett assistansbolag i det fall du vet vilket bolag du vill anlita. De kan hjälpa till med alla administrativa frågor exempelvis byte från annat bolag. I detta fall behöver inte en förmedlare användas.

 • Kontakta en assistansförmedlare om du vill ha hjälp att välja. Det är deras största styrka även om de också kan svara på frågor inom ämnet.

Bastuns effekter på psyket

Att kliva in i bastun kan vara som att gå in i en avkopplande oas! En behaglig värme, kanske en god doft av skog eller örter, mjuk belysning och trygga bastu-lavar att komma till ro på. Inga uppkopplade prylar behöver få följa med hit, det får vara en zon för vila och återhämtning.

Studier har visat att bastubad har positiva effekter på det psykiska välmåendet, särskilt om det är en social grej. Att samtala med vänner i värmen gör gott för både hjärta och själ, och att stämma träff med en eller flera kompisar kan dessutom hjälpa dig att komma iväg till bastun. Precis som med träning är det bästa bastubadet det som faktiskt blir av. För oavsett hur bastun ser ut och man väljer en traditionell bastu eller en infraröd bastu kan det komma intressanta effekter på välmåendet genom att gå dit, så prova och upptäck själv hur bastun påverkar din kropp och ditt psyke.

Bastubadets avkopplande effekt

Genom att kroppen slappnar av i den varma, fuktiga luften får även psyket komma till vila. Att utsätta kroppen för värme i bastun och kyla i bad eller dusch vid en bastu-behandling är sällan farligt (men vid t.ex. hjärtproblem och liknande bör man förstås rådfråga sin läkare). Många finner tvärtom att det är bra för kroppen med bastubadets temperaturväxlingar, särskilt under den kalla årstiden då många omedvetet går runt och spänner sig för att kompensera kylan. Att då bli varm i hela kroppen och låta avslappningen sprida sig genom varenda cell kan kännas som en stor lyx. Passa på att njuta av känslan av värme, när spänningarna och stressen minskar och själen får landa i nuet. Låt fokus ligga på känslan av vattendroppar mot huden, svettpärlorna i pannan och att ta djupa, långsamma andetag med varm, härlig luft.

Tre skäl till att basta oftare

 • Bastubadet får kroppen att koppla av och kan därmed hjälpa även sinnet att koppla av
 • Bastun är en naturligt mobilfri zon där det inte går att vara uppkopplad. Detta kan hjälpa till med avslappningen.
 • Att basta har bevisat positiva effekter på den psykiska hälsan, så varför inte ge det ett försök!

Tips när du letar efter aktiviteter i Stockholm

Tips när du letar efter aktiviteter i Stockholm

Det finns mängder av olika aktiviteter i Stockholm. Kanske planerar du en familjesemester, en helg på tu man hand med någon du håller kär eller en resa för företaget. Oavsett finns mycket att välja bland, vilket gör att valet rent av kan kännas svårt. Att sålla utifrån budget och typ av aktivitet är ett bra första steg för att hitta rätt i aktivitetsdjungeln.

Sätt en budget

Utbudet av olika typer av aktiviteter är som sagt stort i Stockholm och det kan vara bra att sätta en budget för vad kalaset får kosta. Efter det kan man börja fundera på om pengarna ska gå till flera mindre aktiviteter eller om det mesta ska läggas på en lite dyrare. Med en förbestämd summa blir det lättare att se vad man har att välja bland och vad som helst enkelt är för dyrt – så kan man stryka dom med en gång.

Vilka typer av aktiviteter i Stockholm är du ute efter?

Ett annat tips för dig som letar efter aktiviteter i Stockholm är att fundera på vilken typ av aktiviteter sällskapet är sugna på. Ska det vara stillsamt, fartfyllt eller familjevänligt? När man vet vilken typ av aktivitet man är ute efter är det också enklare att söka och hitta rätt.

Se över utbudet – och boka i tid

Låt säga att du bestämt dig för att en fartfylld och spännande aktivitet känns rätt – då kan du begränsa din sökning utifrån det. Ett tips är att kolla runt bland företag som arrangerar just aktiviteter, för att se om det finns något som känns lockande. Passa också på att jämföra priserna om det finns flera aktörer som erbjuder samma typ av aktivitet.

En annan sak att tänka på är att när det är sommar och semestertider är det högsäsong för turister även i Stockholm. Är det just då du planerar din tripp är det bra att vara ute i god tid för att boka dom aktiviteter som är inplanerade, för att inte riskera att det är fullbokat vid tiden för vistelsen.

Dom bästa tipsen för att hitta och genomföra aktiviteter i Stockholm är alltså:

 • Att sätta en budget
 • Sålla utbudet efter typ av aktivitet
 • Boka i god tid

Fem tips för att hitta rätt lokal

Fem tips för att hitta rätt lokal

Om företaget blivit större, eller mindre, behövs nya lokaler. Allt för många söker upp passande lokal och tecknar nytt avtal – utan att först verkligen se på de olika alternativen.

 1. Planera i förväg

Att hitta lediga lokaler som passar behoven tar tid! Sämsta alternativet är att ”i panik” teckna ett nytt avtal för att snabbt komma igång med verksamheten efter en snabb flytt. Försök att i lugn och ro genomföra en behovsanalys, se på olika alternativ, kontakta fastighetsmäklare och ställ olika alternativ mot varandra.

 1. Kontrollera stadsutvecklingen

Ett område som idag är attraktivt – kan imorgon få en helt annan funktion och attraktivitet. Här kan exempelvis Umeå tas som exempel. För 20 år sedan var Väst på stan ett populärt bostadsområde i Umeå. Här fanns både boende, en bensinstation och mindre butiker. Företag som sökte lediga lokaler i området var däremot tvungna att förhålla sig till den ombyggnation av järnvägen som var på gång.

Redan då fanns planerna att dra stambanan in i Umeå och på så vis flytta järnvägsstationen till Väst på Stan istället för den dåvarande centrala stationen.

Företag som inte följde stadsutvecklingen kanske sökte lediga lokaler i Umeå nära den befintliga järnvägsstationen omedveten om att den skulle flyttas.

 1. Ta hjälp?

För ett enmansföretag är det knappast värt att ta in hjälp men om det är ett större företag kan det vara både kostnadsbesparande och tidsbesparande att ta in hjälp från en konsult. Konsulten intervjuar chefer och personal, gör en behovsanalys och har kontakt med ett stort antal fastighetsägare i de städer som är relevanta. De kan därmed sköta allt från kartläggning till förhandling.

 1. Det är alltid förhandlingsbart

När lediga lokaler marknadsförs nämns sällan priset per kvadratmeter eller för hela lokalen. Det beror på att ”allt är förhandlingsbart”. En fastighetsägare har hellre en hyresgäst med 5-års avtal än en med 1-års avtal. Därmed kan även priset pressas beroende på hur många år som avtalet löper på. Ska det ingå städning och snöröjning? Vad förväntar sig ditt företag för service och vad kan ni ordna med själva?

Kom ihåg att allt är förhandlingsbart och det är därmed smart att ta kontakt med flera fastighetsägare och ställa olika alternativ mot varandra. Kanske till och med förhandla med flera på en och samma gång.

Vad krävs för en golvslipning i Stockholm

Vad krävs för en golvslipning i Stockholm

Vill du ge hemmet ett ansiktslyft? Då bör du verkligen investera i golvslipning i Stockholm, med förutsättning att du har äkta trägolv hemma. Trägolv håller i regel hög kvalitet, men det går inte att undvika att golv slits. Man går på dem varje dag, ibland med skor eller klackar. Har du dessutom husdjur, särskilt hundar, får du räkna med ett ännu större och snabbare slitage. Att anlita företag som utför golvslipning i Stockholm är en investering. Jobbet utförs av proffs som har både utbildning, kunskap, erfarenhet samt de rätta maskinerna för jobbet. Du kan känna dig trygg med att golvet blir vackert och strålande efteråt.

Priserna är väldigt varierande för golvslipning och beror på bland annat vilken sorts golv du har samt om du även vill ha någon slags ytbehandling. När du ändå investerar i golvet bör du inte snåla med ytbehandlingen eftersom du då verkligen får fram golvets naturliga lyster. Det finns även särskilda ytbehandlingar som ökar pigmentet och själva färgen i träslaget. Priser för enbart golvslipning i Stockholm ligger från cirka 130 kronor per kvadratmeter, mer exakt information kan du hitta på www.golvsliparnastockholm.nu.

Gör det själv

Vill du utföra golvslipning i Stockholm själv? Det är naturligtvis också ett alternativ, särskilt om du är händig och kanske gjort det förr. Tänk bara på att det faktiskt krävs en viss teknik och finess för att golvet ska bli jämnt. Om du råkar stanna upp lite för länge på ett ställe kan hela golvet bli fult och skevt. Maskiner går att hyra enkelt och kostar från cirka 400 kronor för ett dygn. Ofta behöver du dock hyra två sorters maskiner, en för större golvytor och en hörnslip som är mer lättanvänd i trängre utrymmen.
Om du är minsta osäker på hur du ska gå tillväga bör du alltid välja ett professionellt företag. Kolla upp ett par olika firmor för att göra en bättre bedömning. Kolla upp saker som pris, tidsåtgång, tidigare referenser och liknande. Just kundomdömen från tidigare kunder är något av det bästa du kan gå på när du väljer ut företag för golvslipning i Stockholm. Med ett nyslipat golv får ditt hem ett riktigt lyft!

Dessa regler gäller för kamerabevakning

Dessa regler gäller för kamerabevakning

Att kamerabevaka en villa eller en företagslokal är ett effektivt sätt att förebygga inbrott. Om tjuven skulle vara framme så ökar chansen att brottet ska kunna utredas med hjälp av filmen från kamerabevakning. Men det finns en hel del lagar och regler som du måste följa om du vill installera kamerabevakning.

Du kanske funderar på att kamerabevaka ditt hus men vet inte riktigt vilka regler som gäller? Olika regler gäller beroende på om du är privatperson eller företagare och vilken typ av plats som du vill bevaka. Om en person som filmas av din bevakningsutrustning går att identifiera så måste du följa lagarna som gäller i och med dataskyddsförordningen. Du som har installerat kamerabevakning är ansvarig för att se till att reglerna följs. Skriv ner din plan för hur du tänker se till att du följer reglerna så att du kan bevisa det om du skulle kontrolleras.

Kameraövervakning = personuppgiftsbehandling

Om en person på din video går att identifiera så betyder det att du hanterar personuppgifter. Precis som alla andra som hanterar personuppgifter så måste du därför följa dataskyddsförordningen. Att en person går att identifiera betyder att personen ska kunna särskiljas från andra personer, till exempel genom att personens ansikte syns eller genom specifika utmärkande kläder eller kroppsrörelser. Om du filmar bilar registreringsnummer är även det att betraktas som en personuppgift eftersom det kan kopplas till en person. Förutom att du hanterar personuppgifter så måste du som regelbundet eller varaktigt använder kamerabevakning även rätta dig efter reglerna i kamerabevakningslagen som trädde i kraft i augusti 2018. I denna lag finns reglering som gäller saker som tillståndsplikt och tystnadsplikt. Enligt den nya lagen så behöver privat verksamhet oftast inte tillstånd för att kamerabevaka om man inte utför en uppgift av allmänt intresse. Så länge du som privatperson följer reglerna i dataskyddsförordningen angående personuppgifter, personuppgiftsbehandling, personuppgiftsincidenter och konsekvensbedömning så är det ok att installera kamerabevakning. Om man inte följer lagarna så kan man behöva betala så kallade sanktionsavgifter. På Datainspektionens webbplats finns det massor av information för dig som vill läsa på om lagar och regler innan du installerar kamerabevakning.

Effektivitet och lönsamhet för en städfirma

Effektivitet och lönsamhet för en städfirma

Alla företag brottas med nyckeltal som effektivitet och lönsamhet på ett eller annat sätt. Antingen kämpar man för att hålla näsan över ytan eller så kan lönsamheten vara på topp men arbetet fortgår med att hålla sig där. För den som driver en städfirma är både dessa nyckeltal en utmaning som man måste möta på något sätt. Vi ser på olika svårigheter samt skillnaden mellan Stockholm och småstäder när man besöker städningstockholm.net.

Storstad jämfört med småstad

Om man driver en städfirma i en storstad som Stockholm kan det vara klokt att avgränsa sig till en viss förort eller ett område i innerstan. En enskild städare som måste resa mitt på dagen från en ort till en annan kommer aldrig att vara effektiv och därmed också olönsam.

Småstadens möjligheter

Fördelen med att driva företaget på en liten ort är naturligtvis att man ofta har kortare sträckor mellan uppdragsgivarna. Ofta kan man erbjuda sina tjänster på hela orten och ändå få till effektiva arbetsdagar.

Välj rätt kunder

Ett sätt att hålla arbetet med städning på en effektiv nivå är att välja rätt kunder. En städare bör till exempel har full beläggning på två kunder om dagen. Då kan de städa hos en kund på förmiddagen och en annan på eftermiddagen. Det är så pass vanligt med städtjänster numera att man ofta kan hitta en kund i närområdet till en befintlig kund.

Lönsamhet

Lönsamhet handlar om att ha pengar över efter alla kostnader och utan en viss lönsamhet kommer företaget förr eller senare att gå i konkurs. Man kan lätt tro att timpriset är det som får företag inom städning att bli lönsamma. Tvärtom är det ofta så att lägre priser kan ge lönsamhet.

Jämförelsetjänster

Framför allt i storstäderna ser vi att många använder jämförelsetjänster och där är timpriset en dörröppnare. En städfirma i Stockholm skrev på sin hemsida att större delen av deras nya kunder kom från kontakt i digitala kanaler.

Tidsåtgång och vinst

Om du frågar vilken småbarnsfamilj som helst vad som är viktigast, en snabb på städning eller en hög kvalité. Svaret kommer i de flesta fallen bli att kvalité går före snabbhet, till en viss gräns. Därmed kan man i många fall ha ett lite lägre timpris på sina tjänster men avtalade tidsåtgång med lite marginal.

Halvtimmar

Ett sätt att hålla kvalité och lönsamhet uppe är att alltid runda upp en halvtimme. Om du tror att en städning i en medelstor villa tar fyra timmar, avtala om fyra och en halv timma istället. Det kan låta lite och för kunden gör det inte så stor skillnad med 30 minuter extra per gång så länge som de får ett bra jobb.

Elva procent

För er som städbolag är det elva procent i extra marginal. I bästa fall kan det här leda till att ni höjer kundernas kvalité och nöjdhet samtidigt som företaget höjer sina vinster med några procent.

Stort utbud av tjänster hos städföretagen

Stort utbud av tjänster hos städföretagen

Städföretagen blir allt fler och deras tjänster lika så. Nästan oavsett vad man behöver hjälp med så gör det att ordna, alltifrån flyttstädning till tvätt. Kanske efterfrågar man städning löpande, något som idag inte bara är vanligt på kontor utan också i privata hem. För många är det en nödvändig avlastning och väl värd att betala för och de många företagen som förmedlar den här typen av tjänster finns det som sagt gott om.

Flyttstädning

Att städa inför flytt är ett minst sagt stort projekt och något som många drar sig för, just på grund av att det är omfattande och tar väldigt mycket tid. Många städföretag erbjuder flyttstädning så att man själv kan lägga sitt fokus på andra delar som berör flytten. Att anlita hjälp med en flyttstädning innebär också att man lämnar över ansvaret för resultatet till firman som utför städningen. Skulle den nya ägaren ha något att klaga på behöver man alltså inte själv åka tillbaka för att åtgärda det, utan det gör firman man har anlitat.

Hemstädning

Precis som att en flyttstädning kan vara tidkrävande så kan det vara det att hålla rent och fräscht hemma. Är man en stor familj med många aktiviteter vet man att det tar otroligt mycket tid att pussla med hämtningar, lämningar, matlagning och allt annat som kommer med vardagen.

Att då kunna anlita ett städföretag som kommer och håller efter hemma med löpande besök är en stor hjälp som gör att man sparar in mycket dyrbar tid för familjelivet. Den här typen av tjänst kan ofta skräddarsys efter behov och önskemål, där någon kanske vill ha golven dammsugade och torkade en gång i veckan medan någon annan föredrar att ha tvätten avklarad när man kommer hem efter en lång dag.

Fönsterputsning

Många städföretag erbjuder även mindre tjänster och något som är populärt att leja bort är fönsterputsning. Det är både svårt och krångligt att få till ett bra resultat och istället för att lägga tid på något som inte blir som man önskar kan det vara lika bra att anlita hjälp från början istället. Bland äldre som har svårt att klättra på stolar och trappstegar är fönsterputsning både vanligt och kanske till och med nödvändigt att få hjälp med, för att inte ställa till mer skada än nytta.

Städhuset är ett företag som erbjuder all typ av städning, ett rekommenderat företag om du är ute efter tjänster inom detta område.

Medicinsk behandling av åderbråck?

Medicinsk behandling av åderbråck?

Åderbråck är i regel ofarliga, men kan behöva åtgärdas om de upplevs som problematiska.
Ofta gör bråcken att man upplever trötthet och svullnad i nedre delen av benen och runt ankeln. Om problemen inte försvinner efter en stunds vila, kan det vara läge att konsultera hälsovården. Ibland kan det uppstå klåda, eksem och sår i samband med åderbråck och då bör man absolut söka hjälp.

Undersökning

För att fastställa graden av problematiken görs både en klinisk och ultraljudundersökning.
Den metod som används idag heter duplex och innebär att en ofarlig kontrastvätska sprutas in i venerna. Tidigare metoder med kontrastvätska har ibland orsakat nedsatt njurfunktion, så därför har man övergått till duplex. Undersökningen visar vilken typ av bråck man har och ger även information om vilken behandling som passar bäst.

Behandling

Det finns flera metoder för att åtgärda problem och ta bort åderbråck. Tidigare var det endast kirurgiska ingrepp som gällde. Idag är de flesta metoder enkla och det innebär oftast små ingrepp på patienten. Endast några timmar efter behandlingen kan man i regel få åka hem. Några dagar av vila och avhållsamhet från motion och tunga lyft brukar rekommenderas.

De olika metoder som finns att välja på är bland annat skum, lim och laser, men det finns även ett antal andra metoder att välja på. Forskningen går framåt och det arbetas ständigt fram nya sätt att behandla med gott resultat.

 • Skleroterapi/injektion
  Man injicerar ett slags skum i den drabbade venen. En enklare form av bedövning ges i regel i samband med behandlingen. Skummet gör att utbuktningarna på venen drar ihop sig och skrumpnar bort.
 • Lim
  Här för man in ett lim i venen intill ett bråck och effekten blir densamma som vid skleroterapi. Metoden med att limma kräver ingen bedövning.
 • Laser
  Den mest effektiva metoden är den som görs med laser. Patienten lokalbedövas och ett instrument med laser förs in i venen för att bränna bort de skadade delarna av venen.
  Efter ingreppet krävs det ett kompressionsbandage under en vecka, men i övrigt går det att leva som vanligt.

Kirurgi
Här avlägsnar man vener som har drabbats av åderbråck och det räknas som ett ganska stort ingrepp som innebär längre konvalescens än övriga behandlingsmetoder. Idag används kirurgi enbart vid stor problematik

Sida 1 av 6

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén