Nöjeshörnan

Från dans till shopping

Fem tips för att hitta rätt lokal

Fem tips för att hitta rätt lokal

Om företaget blivit större, eller mindre, behövs nya lokaler. Allt för många söker upp passande lokal och tecknar nytt avtal – utan att först verkligen se på de olika alternativen.

 1. Planera i förväg

Att hitta lediga lokaler som passar behoven tar tid! Sämsta alternativet är att ”i panik” teckna ett nytt avtal för att snabbt komma igång med verksamheten efter en snabb flytt. Försök att i lugn och ro genomföra en behovsanalys, se på olika alternativ, kontakta fastighetsmäklare och ställ olika alternativ mot varandra.

 1. Kontrollera stadsutvecklingen

Ett område som idag är attraktivt – kan imorgon få en helt annan funktion och attraktivitet. Här kan exempelvis Umeå tas som exempel. För 20 år sedan var Väst på stan ett populärt bostadsområde i Umeå. Här fanns både boende, en bensinstation och mindre butiker. Företag som sökte lediga lokaler i området var däremot tvungna att förhålla sig till den ombyggnation av järnvägen som var på gång.

Redan då fanns planerna att dra stambanan in i Umeå och på så vis flytta järnvägsstationen till Väst på Stan istället för den dåvarande centrala stationen.

Företag som inte följde stadsutvecklingen kanske sökte lediga lokaler i Umeå nära den befintliga järnvägsstationen omedveten om att den skulle flyttas.

 1. Ta hjälp?

För ett enmansföretag är det knappast värt att ta in hjälp men om det är ett större företag kan det vara både kostnadsbesparande och tidsbesparande att ta in hjälp från en konsult. Konsulten intervjuar chefer och personal, gör en behovsanalys och har kontakt med ett stort antal fastighetsägare i de städer som är relevanta. De kan därmed sköta allt från kartläggning till förhandling.

 1. Det är alltid förhandlingsbart

När lediga lokaler marknadsförs nämns sällan priset per kvadratmeter eller för hela lokalen. Det beror på att ”allt är förhandlingsbart”. En fastighetsägare har hellre en hyresgäst med 5-års avtal än en med 1-års avtal. Därmed kan även priset pressas beroende på hur många år som avtalet löper på. Ska det ingå städning och snöröjning? Vad förväntar sig ditt företag för service och vad kan ni ordna med själva?

Kom ihåg att allt är förhandlingsbart och det är därmed smart att ta kontakt med flera fastighetsägare och ställa olika alternativ mot varandra. Kanske till och med förhandla med flera på en och samma gång.

Vad krävs för en golvslipning i Stockholm

Vad krävs för en golvslipning i Stockholm

Vill du ge hemmet ett ansiktslyft? Då bör du verkligen investera i golvslipning i Stockholm, med förutsättning att du har äkta trägolv hemma. Trägolv håller i regel hög kvalitet, men det går inte att undvika att golv slits. Man går på dem varje dag, ibland med skor eller klackar. Har du dessutom husdjur, särskilt hundar, får du räkna med ett ännu större och snabbare slitage. Att anlita företag som utför golvslipning i Stockholm är en investering. Jobbet utförs av proffs som har både utbildning, kunskap, erfarenhet samt de rätta maskinerna för jobbet. Du kan känna dig trygg med att golvet blir vackert och strålande efteråt.

Priserna är väldigt varierande för golvslipning och beror på bland annat vilken sorts golv du har samt om du även vill ha någon slags ytbehandling. När du ändå investerar i golvet bör du inte snåla med ytbehandlingen eftersom du då verkligen får fram golvets naturliga lyster. Det finns även särskilda ytbehandlingar som ökar pigmentet och själva färgen i träslaget. Priser för enbart golvslipning i Stockholm ligger från cirka 130 kronor per kvadratmeter, mer exakt information kan du hitta på www.golvsliparnastockholm.nu.

Gör det själv

Vill du utföra golvslipning i Stockholm själv? Det är naturligtvis också ett alternativ, särskilt om du är händig och kanske gjort det förr. Tänk bara på att det faktiskt krävs en viss teknik och finess för att golvet ska bli jämnt. Om du råkar stanna upp lite för länge på ett ställe kan hela golvet bli fult och skevt. Maskiner går att hyra enkelt och kostar från cirka 400 kronor för ett dygn. Ofta behöver du dock hyra två sorters maskiner, en för större golvytor och en hörnslip som är mer lättanvänd i trängre utrymmen.
Om du är minsta osäker på hur du ska gå tillväga bör du alltid välja ett professionellt företag. Kolla upp ett par olika firmor för att göra en bättre bedömning. Kolla upp saker som pris, tidsåtgång, tidigare referenser och liknande. Just kundomdömen från tidigare kunder är något av det bästa du kan gå på när du väljer ut företag för golvslipning i Stockholm. Med ett nyslipat golv får ditt hem ett riktigt lyft!

Dessa regler gäller för kamerabevakning

Dessa regler gäller för kamerabevakning

Att kamerabevaka en villa eller en företagslokal är ett effektivt sätt att förebygga inbrott. Om tjuven skulle vara framme så ökar chansen att brottet ska kunna utredas med hjälp av filmen från kamerabevakning. Men det finns en hel del lagar och regler som du måste följa om du vill installera kamerabevakning.

Du kanske funderar på att kamerabevaka ditt hus men vet inte riktigt vilka regler som gäller? Olika regler gäller beroende på om du är privatperson eller företagare och vilken typ av plats som du vill bevaka. Om en person som filmas av din bevakningsutrustning går att identifiera så måste du följa lagarna som gäller i och med dataskyddsförordningen. Du som har installerat kamerabevakning är ansvarig för att se till att reglerna följs. Skriv ner din plan för hur du tänker se till att du följer reglerna så att du kan bevisa det om du skulle kontrolleras.

Kameraövervakning = personuppgiftsbehandling

Om en person på din video går att identifiera så betyder det att du hanterar personuppgifter. Precis som alla andra som hanterar personuppgifter så måste du därför följa dataskyddsförordningen. Att en person går att identifiera betyder att personen ska kunna särskiljas från andra personer, till exempel genom att personens ansikte syns eller genom specifika utmärkande kläder eller kroppsrörelser. Om du filmar bilar registreringsnummer är även det att betraktas som en personuppgift eftersom det kan kopplas till en person. Förutom att du hanterar personuppgifter så måste du som regelbundet eller varaktigt använder kamerabevakning även rätta dig efter reglerna i kamerabevakningslagen som trädde i kraft i augusti 2018. I denna lag finns reglering som gäller saker som tillståndsplikt och tystnadsplikt. Enligt den nya lagen så behöver privat verksamhet oftast inte tillstånd för att kamerabevaka om man inte utför en uppgift av allmänt intresse. Så länge du som privatperson följer reglerna i dataskyddsförordningen angående personuppgifter, personuppgiftsbehandling, personuppgiftsincidenter och konsekvensbedömning så är det ok att installera kamerabevakning. Om man inte följer lagarna så kan man behöva betala så kallade sanktionsavgifter. På Datainspektionens webbplats finns det massor av information för dig som vill läsa på om lagar och regler innan du installerar kamerabevakning.

Effektivitet och lönsamhet för en städfirma

Effektivitet och lönsamhet för en städfirma

Alla företag brottas med nyckeltal som effektivitet och lönsamhet på ett eller annat sätt. Antingen kämpar man för att hålla näsan över ytan eller så kan lönsamheten vara på topp men arbetet fortgår med att hålla sig där. För den som driver en städfirma är både dessa nyckeltal en utmaning som man måste möta på något sätt. Vi ser på olika svårigheter samt skillnaden mellan Stockholm och småstäder när man besöker städningstockholm.net.

Storstad jämfört med småstad

Om man driver en städfirma i en storstad som Stockholm kan det vara klokt att avgränsa sig till en viss förort eller ett område i innerstan. En enskild städare som måste resa mitt på dagen från en ort till en annan kommer aldrig att vara effektiv och därmed också olönsam.

Småstadens möjligheter

Fördelen med att driva företaget på en liten ort är naturligtvis att man ofta har kortare sträckor mellan uppdragsgivarna. Ofta kan man erbjuda sina tjänster på hela orten och ändå få till effektiva arbetsdagar.

Välj rätt kunder

Ett sätt att hålla arbetet med städning på en effektiv nivå är att välja rätt kunder. En städare bör till exempel har full beläggning på två kunder om dagen. Då kan de städa hos en kund på förmiddagen och en annan på eftermiddagen. Det är så pass vanligt med städtjänster numera att man ofta kan hitta en kund i närområdet till en befintlig kund.

Lönsamhet

Lönsamhet handlar om att ha pengar över efter alla kostnader och utan en viss lönsamhet kommer företaget förr eller senare att gå i konkurs. Man kan lätt tro att timpriset är det som får företag inom städning att bli lönsamma. Tvärtom är det ofta så att lägre priser kan ge lönsamhet.

Jämförelsetjänster

Framför allt i storstäderna ser vi att många använder jämförelsetjänster och där är timpriset en dörröppnare. En städfirma i Stockholm skrev på sin hemsida att större delen av deras nya kunder kom från kontakt i digitala kanaler.

Tidsåtgång och vinst

Om du frågar vilken småbarnsfamilj som helst vad som är viktigast, en snabb på städning eller en hög kvalité. Svaret kommer i de flesta fallen bli att kvalité går före snabbhet, till en viss gräns. Därmed kan man i många fall ha ett lite lägre timpris på sina tjänster men avtalade tidsåtgång med lite marginal.

Halvtimmar

Ett sätt att hålla kvalité och lönsamhet uppe är att alltid runda upp en halvtimme. Om du tror att en städning i en medelstor villa tar fyra timmar, avtala om fyra och en halv timma istället. Det kan låta lite och för kunden gör det inte så stor skillnad med 30 minuter extra per gång så länge som de får ett bra jobb.

Elva procent

För er som städbolag är det elva procent i extra marginal. I bästa fall kan det här leda till att ni höjer kundernas kvalité och nöjdhet samtidigt som företaget höjer sina vinster med några procent.

Stort utbud av tjänster hos städföretagen

Stort utbud av tjänster hos städföretagen

Städföretagen blir allt fler och deras tjänster lika så. Nästan oavsett vad man behöver hjälp med så gör det att ordna, alltifrån flyttstädning till tvätt. Kanske efterfrågar man städning löpande, något som idag inte bara är vanligt på kontor utan också i privata hem. För många är det en nödvändig avlastning och väl värd att betala för och de många företagen som förmedlar den här typen av tjänster finns det som sagt gott om.

Flyttstädning

Att städa inför flytt är ett minst sagt stort projekt och något som många drar sig för, just på grund av att det är omfattande och tar väldigt mycket tid. Många städföretag erbjuder flyttstädning så att man själv kan lägga sitt fokus på andra delar som berör flytten. Att anlita hjälp med en flyttstädning innebär också att man lämnar över ansvaret för resultatet till firman som utför städningen. Skulle den nya ägaren ha något att klaga på behöver man alltså inte själv åka tillbaka för att åtgärda det, utan det gör firman man har anlitat.

Hemstädning

Precis som att en flyttstädning kan vara tidkrävande så kan det vara det att hålla rent och fräscht hemma. Är man en stor familj med många aktiviteter vet man att det tar otroligt mycket tid att pussla med hämtningar, lämningar, matlagning och allt annat som kommer med vardagen.

Att då kunna anlita ett städföretag som kommer och håller efter hemma med löpande besök är en stor hjälp som gör att man sparar in mycket dyrbar tid för familjelivet. Den här typen av tjänst kan ofta skräddarsys efter behov och önskemål, där någon kanske vill ha golven dammsugade och torkade en gång i veckan medan någon annan föredrar att ha tvätten avklarad när man kommer hem efter en lång dag.

Fönsterputsning

Många städföretag erbjuder även mindre tjänster och något som är populärt att leja bort är fönsterputsning. Det är både svårt och krångligt att få till ett bra resultat och istället för att lägga tid på något som inte blir som man önskar kan det vara lika bra att anlita hjälp från början istället. Bland äldre som har svårt att klättra på stolar och trappstegar är fönsterputsning både vanligt och kanske till och med nödvändigt att få hjälp med, för att inte ställa till mer skada än nytta.

Städhuset är ett företag som erbjuder all typ av städning, ett rekommenderat företag om du är ute efter tjänster inom detta område.

Medicinsk behandling av åderbråck?

Medicinsk behandling av åderbråck?

Åderbråck är i regel ofarliga, men kan behöva åtgärdas om de upplevs som problematiska.
Ofta gör bråcken att man upplever trötthet och svullnad i nedre delen av benen och runt ankeln. Om problemen inte försvinner efter en stunds vila, kan det vara läge att konsultera hälsovården. Ibland kan det uppstå klåda, eksem och sår i samband med åderbråck och då bör man absolut söka hjälp.

Undersökning

För att fastställa graden av problematiken görs både en klinisk och ultraljudundersökning.
Den metod som används idag heter duplex och innebär att en ofarlig kontrastvätska sprutas in i venerna. Tidigare metoder med kontrastvätska har ibland orsakat nedsatt njurfunktion, så därför har man övergått till duplex. Undersökningen visar vilken typ av bråck man har och ger även information om vilken behandling som passar bäst.

Behandling

Det finns flera metoder för att åtgärda problem och ta bort åderbråck. Tidigare var det endast kirurgiska ingrepp som gällde. Idag är de flesta metoder enkla och det innebär oftast små ingrepp på patienten. Endast några timmar efter behandlingen kan man i regel få åka hem. Några dagar av vila och avhållsamhet från motion och tunga lyft brukar rekommenderas.

De olika metoder som finns att välja på är bland annat skum, lim och laser, men det finns även ett antal andra metoder att välja på. Forskningen går framåt och det arbetas ständigt fram nya sätt att behandla med gott resultat.

 • Skleroterapi/injektion
  Man injicerar ett slags skum i den drabbade venen. En enklare form av bedövning ges i regel i samband med behandlingen. Skummet gör att utbuktningarna på venen drar ihop sig och skrumpnar bort.
 • Lim
  Här för man in ett lim i venen intill ett bråck och effekten blir densamma som vid skleroterapi. Metoden med att limma kräver ingen bedövning.
 • Laser
  Den mest effektiva metoden är den som görs med laser. Patienten lokalbedövas och ett instrument med laser förs in i venen för att bränna bort de skadade delarna av venen.
  Efter ingreppet krävs det ett kompressionsbandage under en vecka, men i övrigt går det att leva som vanligt.

Kirurgi
Här avlägsnar man vener som har drabbats av åderbråck och det räknas som ett ganska stort ingrepp som innebär längre konvalescens än övriga behandlingsmetoder. Idag används kirurgi enbart vid stor problematik

Många fördelar med onlinebokning hos tandläkare

Den som väntar på en tandläkartid kan ibland få vänta väldigt länge, och när tiden väl dyker upp är det inte ovanligt att man har något annat planerat just då. Genom att boka in sina besök på egen hand direkt via hemsidan kommer många fördelar men framför allt är det både smidigt och flexibelt. Det finns många kliniker som erbjuder den här typen av tjänster och vi kommer troligtvis få se ännu fler av dessa i framtiden.

Snabbt och smidigt

En av fördelarna med att boka sina tandläkarbesök online är att det går otroligt snabbt och smidigt. Flera kliniker erbjuder den här typen av tjänster för att vara extra tillgängliga för sina kunder och det verkar minst sagt vara uppskattat. Man går in på klinikens hemsida, ser över lediga tider och bokar den som passar bäst. Det finns även flera kliniker som välkomnar nya kunder utan att man ens behöver vara inskriven där sedan tidigare vilket är ett stort plus för den som behöver en tid snabbt. Man slipper långa väntetider och kan i många fall välja en tid samma dag om man skulle vilja. Det är både snabbt, enkelt och smidigt.

Välj dag själv

Många gånger får man en kallelse till sin tandläkare hem i brevlådan och inte helt sällan krockar tiden med något annat, eller kanske har man bara svårt att ta sig ifrån jobbet. Tiden måste bokas om och i värsta fall glömmer man bort det och får ändå betala en avgift för uteblivet besök. Med onlinebokning väljer man själv både en dag och tid som passar för besöket och man behöver inte kasta om i vardagspusslet eller boka om viktiga möten.

Solna Dental föregår med gott exempel

Ett bra exempel på tandläkare som erbjuder onlinebokning är Solna Dental. Direkt på hemsidan solnadental.se kan man se tillgängliga tider för olika typer av behandlingar och bokningen är gjord på bara någon minut. Solna Dental erbjuder även tidsbokning online för akut tandvård vid någon av deras två kliniker. Tillgänglighet är A och O för en positiv kundupplevdes och här ligger man verkligen i framkant.

Det finns många fördelar med att boka in sitt tandläkarbesök direkt i telefonen eller datorn. Man bestämmer själv när det passar och man undviker krångel som annars ofta uppstår. Det är en bra tjänst som fler tandläkare borde ta efter.

Dags att hitta målare i Helsingborg

Dags att hitta målare i Helsingborg

Det finns många anledningar till att anlita en målare i Helsingborg. Bland annat sparar du tid och du får ett perfekt resultat. Visst är det möjligt att måla om hemma på egen hand, men risken är att resultatet blir ojämnt och fläckigt. Dessutom krävs det mer jobb än vad man kan tro. Förarbetet är nästan ett större jobb i sig än själva målandet. Förutom att du ska ta ut alla möbler från rummet och alla tavlor eventuella hyllor, ska golvet sedan täckas med golvpapp, lister ska tejpas och kontakter tejpas för. Dessutom behöver man ofta riva ner den gamla tapeten först, något som tar tid. Här krävs det även särskilda verktyg som tapetskrapa. Vanligtvis finns det gamla hål eller ojämnheter i väggen, detta måste också fixas till. Här behövs spackel och slip och du behöver även räkna in torktiden.

Nej, allra oftast är det smidigast att helt enkelt anlita en målare i Helsingborg som kan göra jobbet åt dig. I och med att hantverkare dagligen arbetar med den här sortens jobb har de mycket rutin och erfarenhet, något som gör att målarjobbet går ganska snabbt. Torktiden går dock inte att göra något åt.

Så påverkar färger sinnesstämningen

Det är lätt att förstå varför så många väljer att måla väggarna i vitt. Vitt är en neutral färg som ofta känns lätt och positiv. Blått å andra sidan har en lugnande effekt på sinnet och passar därför väldigt bra i sovrummet. Det finns naturligtvis inte bara en blå färg, utan tusentals olika nyanser att välja mellan. För kontoret kan det passa bättre med en gul färg på väggarna. Gult ökar fokuset och gör att vi kan tänka mer klart, något som såklart är passande på arbetsplatsen. Du behöver naturligtvis inte måla väggarna i olika färger, det går att få in färger med hjälp av möbler, tavlor och växter också.

När du ska anlita en målare i Helsingborg kan det vara smart att fråga om målaren gjort liknande arbeten tidigare, särskilt om det handlar om något mer speciellt. Då många hantverkare har fullt schema stora delar under året gäller det även att vara ute i god tid.

Hårborttagning – med laser eller på naturlig väg?

Hårborttagning – med laser eller på naturlig väg?

Alla behöver reglera sin hårväxt. Vissa behöver, eller vill, göra det i högre grad än andra. Idag finns det ett antal metoder för den som vill ta bort hår på olika ställen på kroppen. Många väljer att göra det på naturlig väg, till exempel med en rakhyvel, medan andra väljer hårborttagning med laser.

Vilken metod passar dig bäst?

Med rakhyvel

Rakhyvel är kanske det enklaste och billigaste sättet att ta bort hår. Visst, på lång sikt kan hårborttagning med laser vara billigare (med tanke på att resultaten är permanenta), men det finns knappast några stora utlägg av pengar som behöver göras.

Metoden är enkel: köp bara rakhyvlar (finns i livsmedelsaffärer till ett lågt pris. Köp till raklödder, som gärna är naturligt. Många varumärken är fulla med kemikalier – men det finns naturliga alternativ. Det går även att göra sitt eget raklödder, till exempel kokosolja.

Hårborttagning med laser

Fördelen med laser är att resultaten är permanenta. Att vaxa, plocka, raka hår behöver göras om och om igen, om resultaten ska bibehållas. Dessutom kan det göra huden något irriterad. Att använda laser är helt enkelt effektivt – men så kostar det, också. Som nämnt ovan behöver det dock inte nödvändigtvis bli dyrare. Tanken är ju tvärtom, att du ska slippa köpa lödder och rakhyvlar i framtiden.

Så vad kostar det då? Det korta svaret är att det varierar. Hårborttagning med laser i Stockholm kan vara dyrare än i en mindre stad, till exempel. Det enklaste sättet att ta reda på vad det kostar är att söka på nätet. Om du bor i Stockholm, kan du söka på fraser i stil med exempelvis ”hårborttagning med laser i Stockholm priser”.

Många kliniker skriver ut priserna på sina hemsidor, men du kommer sannolikt behöva göra en konsultation för att veta vad det kommer kosta just för dig. En klinik som sysslar just med hårborttagning med laser i Stockholm (https://www.hårborttagninglaserstockholm.se) skriver att det kostar ett par hundralappar för mindre områden, och tusenlappar för större (per behandling).

Även vid konsultationen kan det vara svårt att på förhand säga det exakta priset. Detta eftersom det kan kräva ytterligare någon behandling om resultatet vid det planerade antalet behandlingar inte motsvarar dina förväntningar.

Bra att känna till:

 • Om du har väldigt ljusa hårstrån finns en risk att behandlingen inte blir framgångsrik.
 • Man brukar göra mellan sex till åtta behandlingar innan det slutliga resultatet syns – med sex till åtta veckors mellanrum mellan varje behandlingstillfälle.

Så lägger du golv – som en golvläggare

Ska du lägga golv? Sidan GDS har talat med en golvläggare som har delat med sig av sina bästa tips. Till exempel får man lära sig att alltid såga underifrån, och att ett bra golvjärn är oumbärligt när golv ska läggas. Läs mer nedan.

Skaffa ett ordentligt golvjärn

Att få den sista brädan, vid dörren, kan vara en utmaning. Tricket är att vippa in den under dörrkarmen, för att sedan – försiktigt – pressa den på plats med hjälp av ett golvjärn. Här är det viktigt att vara försiktig, så man inte skadar kanterna. Till dess att limmet har härdats hålls brädan på plats med hjälp av avståndsklossar.

Såga inte ovanifrån

Om en golvbräda ska sågas till i längden, eller om ett hack ska göras med hjälp av en sticksåg – se till att göra det underifrån. Om du gör det ovanifrån kan träet flisa sig på ovansidan, vilket inte ger ett lika fint resultat, givetvis. Det här gäller även klickgolv i till exempel linoleum eller laminat.

Vikten av att acklimatisera brädorna

För att träet inte ska slå sig är det viktigt att de är ungefär i samma temperatur som rummet som det ska läggas i. Det bästa är alltså att beställa dem i god tid och förvara dem i rummet som de senare ska läggas i. Om de inte kan förvaras i just det rummet, så bör de åtminstone förvaras inomhus där det är ungefärsamma temperatur. Tänk även på luftfuktigheten, som i sådana fall behöver vara ungefär samma som rummet som de senare ska läggas i.

Hur länge de behöver ligga inomhus innan de läggs varierar mellan olika golv. Titta på vad tillverkaren säger.

Spara utrymme vid väggar

Ska du lägga ett flytande golv? I sådana fall bör du spara luft mellan väggar och rör. Det här görs enklast genom att sätta fast ett par plastkilar, som får sitta där medan golvläggning pågår.

… eller anlita en golvläggare

Att lägga golv själv kan vara svårt. Om du vill anlita en golvläggare så har du säkerligen flera firmor att välja mellan, åtminstone om du bor i en större stad som Stockholm, till exempel.

Om inte golvläggarestockholm.net skulle räcka, för att ta in offerter kan du göra såhär:

 1. Sök på ”golvläggare Stockholm offerter” (byt ut Stockholm mot din stad).
 2. Använd en offertjänst.
 3. Vänta på svar och jämför offerterna.
 4. Välj den som verkar bäst.

 

Sida 1 av 5

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén