Engsholms slott: från kungligt ägande till konferens

Engsholm slott eller Ängsholm som det också kallas ibland, är en herrgård i Ytterjärna socken i Södertälje kommun som ligger i närheten av Stockholm. Idag ägs fastigheten och tomten av en familj och är ett företag som bland annat erbjuder konferenser till företag. Men slottets historia går ända tillbaka till 1300-talets Sverige.

Ett 700 år gammalt slott

Man vet inte riktigt när Engsholms slott byggdes. De tidigaste kända ägarna till nuvarande Engsholm är enligt urkunderna från 1300-talet. Ägarna var den kändes Magnus Ladulås söner, hertigarna Erik och Valdemar, bröder till Kung Birger. Engsholms slott har alltså varit kungligt en gång i tiden! Under 1400-talet bytte tomten flera gånger ägare och bland dem finns mannen till Heliga Birgittas dotter Cecilia! Under 1500-talet fortsatte bytet eftersom herrgårdens ägare mördades av Christian Tyrann i Stockholms blodbad. På slutet av 1600-talet blev marken återigen kunglig i samband med Karl XI skattereform. Tack vare detta finns det en karta av över hela trakten och där slottet syns som tvåvåningsbyggnad med torn och höga gavlar. Detta håll dock inte länge och slottet bränns ner av ryssarna på början av 1700-talet. Olyckan upprepas 200 år senare, i början av 1900-talet. Innan dess hade flera personer bott i slottet, bland annat konstnären Bruno Liljefors. Efter den andra branden hade staten, som fortfarande var ägarna till slottet, fått nog och sålde egendomen. Den nya ägaren byggde det praktfulla slottet som finns idag och slottet fortsatte byta ägare tills 1986 då familjen Johansson köpte marken och byggnaden. De är än idag ägare och den tredje generationen driver restaurangbransch och konferens i Engsholms slott.

Kunglig konferens

Även om slottet inte längre ägs av någon med kungligt blod har känslan inom byggnaden och den lyxiga servicen behållits. Inredningen skriker baler, lyx och romantik och att vandra runt i slottet ger en en känsla av gamla filmer om grevar och prinsessor. En konferens i dessa lokaler vinner absolut på detta! Känslan av lyx motiverar och närheten till naturen lugnar. Deltagarna kan helt koncentrera sig på konferensens innehåll och föreläsningarna eftersom personalen på Engsholms slott tar hand om allt och erbjuder service i toppklass.

Låt anläggning sköta bokningen

Enkelt är bäst, eller hur? Låt denna serviceinriktade anläggning sköta konferensbokningarna åt dig. Se till att få ihop gänget och ta er till plats. Resten skall lösas utan större ansträngningar från besökarnas sida. Njut snart av idyllen och livet på landet.