Sverige har genom åren markerat sig som en stormakt inom Eurovision Song Contest. Med flera minnesvärda bidrag och framträdanden har landet lyckats ta hem segern inte mindre än sex gånger. Låt oss dyka ner i historien och ta en närmare titt på dessa svenska Eurovision vinnare.

  • ABBA – Waterloo (1974) Det hela började 1974 när ABBA med sin låt ”Waterloo” tog Europa med storm. Denna låt blev inte bara startskottet för Sveriges framgångar i Eurovision, utan också för ABBAs internationella karriär. Med sin medryckande melodi och ikoniska framträdande satte ABBA Sverige på Eurovision-kartan.
  • Herreys – Diggi loo diggi ley (1984) Ett decennium senare var det dags igen. Denna gång var det bröderna Herrey som med sin glättiga poplåt ”Diggi loo diggi ley” charmade tittarna. Låten blev snabbt en hit i Sverige och är fortfarande ihågkommen av många.
  • Carola – Fångad av en stormvind (1991) Carola, med sin kraftfulla röst och magnetiska scenutstrålning, tog hem segern 1991 med låten ”Fångad av en stormvind”. Det var en låt som verkligen fångade tidsandan och Carolas framträdande är fortfarande ett av de mest minnesvärda i tävlingens historia.
  • Charlotte Nilsson – Take me to your Heaven (1999) År 1999 var det dags för Charlotte Nilsson att stiga upp på Eurovision-pallen. Med låten ”Take me to your Heaven” charmade hon Europa och tog hem Sveriges fjärde seger.
  • Loreen – Euphoria (2012) 2012 var det Loreens tur att glänsa. Med sin elektroniska poplåt ”Euphoria” skapade hon en riktig världshit. Låten blev snabbt en favorit bland både jury och tittare, och Loreens unika framträdande är fortfarande ett av de mest omtalade i tävlingens historia.
  • Måns Zelmerlöw – Heroes (2015) Måns Zelmerlöw avslutade detta framgångsrika decennium med sin låt ”Heroes” 2015. Med en modern poplåt och ett innovativt scenframträdande med en digital streckgubbe, lyckades Måns övertyga Europa om att Sverige återigen var värdiga vinnare.

Sverige har genom åren visat att man är en kraft att räkna med i Eurovision Song Contest. Med en kombination av talang, innovation och minnesvärda framträdanden har landet lyckats ta hem segern sex gånger. Det är en bedrift som få länder kan matcha, och det är med spänning vi ser fram emot framtida svenska bidrag i denna älskade tävling.