Dermaroller är en mindre roller som används för att stimulera huden. Genom behandlingen anses reducering ske av ärr och rynkor. Behandlingsformen är relativt ny i Sverige och därmed finns en rad frågor som konsumenterna brukar ställa. Några av de vanligare frågorna är:

Hur fungerar den?

En dermaroller rullas på huden och de extremt små nålarna som sitter på rollern penetrerar huden. Det finns olika slags nålar och rollers beroende på vilken del av kroppen som ska behandlas. När mängder av microhål skapas kommer kroppen att reagera med att tillverka ny kollagen och elastinfiber. Därmed kan huden långsiktigt bli mer fyllig, mjuk och slät. De som förordar behandlingsformen menar därmed att det är ett sätt att bli av med rynkor och få en fräschare hy.

Hur snabbt får jag resultat?

Hur fort du får ett synligt resultat med en dermaroller beror på en rad personliga förutsättningar. Exempelvis beror det på hudens tjocklek och hur stor yta som behandlas. I vissa fall kan direkt en mindre rodnad eller svullnad uppstå på de behandlade områdena men med tanke på att huden generellt föryngrar sig själv efter 40 dagar bör man även ha den tidsaspekten.

Kan det göra ont?

Att använda en dermaroller ska aldrig göra ont. Om det gör ont kan det bero på att man trycker för hårt med rollern eller att roller med fel nålar används. Däremot kan det uppstå en kittlande känsla och vara upp till ”lite smärtsamt”. Det ska däremot aldrig göra så ont att man vill avsluta behandlingen.

Kommer det synas på huden att jag använt dermaroller?

För många syns det i upp till 12-24 timmar efteråt. Det kan liknas med en solbränna eller liknande. Det uppstår eftersom huden penetrerats och därmed irriterats. Dessa rodnader är alltså helt normalt.

När ska jag inte använda dermaroller?

Dermaroller ska aldrig användas där du har öppna sår. Detta oavsett om det skärsår, skrubbsår eller annat. Har strålbehandling skett eller man har hudinfektioner bör man även avstå denna behandling. Om man känner sig osäker kan man alltid konsultera en läkare.