Svenska sjuksköterskor har skaffat ett gott rykte utomlands som väl utbildade och med hög arbetsmoral. Särskilt Norge har i decennier varit populärt bland svenska sjuksköterskor att jobba. Därför finns en mängd bemanningsföretag som är antingen specialiserade på sjuksköterskejobb i Norge, eller åtminstone har det i sitt tjänsteutbud. I denna artikel ges en översikt av relevanta aspekter vid en tillfällig flytt eller jobbpendling till Norge.

Formella krav

För att få jobb som sjuksköterska i Norge krävs en del pappersarbete, vilket bör vara ordnat innan första avresan. Eftersom denna process kan vara lite tidskrävande är det fördelaktigt att räkna med upp till två månader för att få allt i ordning.

  • Norskt personnummer
  • Norskt skattekort
  • Norsk sjuksköterskelegitimation

Både personnummer och skattekort är gratis att ansöka om och skaffa. Bemanningsföretaget kan oftast hjälpa till i denna ansökansprocess. Värt att notera är också att både personnummer och skattekort ansöks om samtidigt.

Den norska sjuksköterskelegitimationen ansöks om separat, via Helsedirektoratet. För att ansökan ska godkännas krävs ett antal dokument, inklusive giltigt pass, svensk sjuksköterskelegitimation samt relevanta examensbevis. Denna ansökan bär en kostnad av 1,665 NOK.

Ordna sjuksköterskejobb via bemanningsföretag

Som nämnts ovan finns många svenska företag som hjälper bemanningssjuksköterskor både inom Sverige och Norge. Fördelen med att kontakta ett bemanningsföretag är att de vanligtvis utser en kontaktperson för varje individ som hanterar all kommunikation under uppdragets gång. Det är naturligtvis också fördelaktigt att dessa företag redan har stora kontaktnät och samarbeten med sjukhus och vårdcentraler, vilket i sin tur ökar möjligheten att hitta intressanta uppdrag.

Ersättning

En av de mest attraktiva fördelarna med att jobba som sjuksköterska i Norge är att lönen generellt är högre, samtidigt som skatten är lägre. Detta leder således till en högre nettolön än vad en sjuksköterska fått ut för samma arbete utfört i Sverige. Dessutom är ersättningen för OB högre än i Sverige, vilket trycker upp bruttolönen vidare. Att tänka på är att valutaväxling krävs eftersom ersättningen naturligtvis sker i norska kronor. Det är dock inte nödvändigt att göra detta omedelbart – det kan vara lönsamt att agera med framförhållning och vänta med överföringen från NOK till dess att valutakursen är fördelaktig.