Danskt smörrebröd har blivit allt mer populärt i Sverige på senare år. I Stockholm har till exempel flera restauranger öppnat med stor fokus på rätten. När det kommer till smörrebröd är det svårt att säga rätt eller fel, men klart är att det finns mer eller mindre vanliga förekommande varianter på rätten.
Många svenskar är inte särskilt bekanta med rätten. Det märks också på de frågor som ställs om den. Här har vi tittat på de frågor som svenskarna söker mest på – här under besvarar vi dem.
Hur många smörrebröd per person?
Exakt hur många man bör räkna med per person varierar lite. Vanligt är att anta ungefär fem per person, men det beror också på påläggen. Är det riktigt tunna pålägg, och små skivor, så kan det krävas lite fler än så. Om det, tvärtom, är tjocka, stora skivor och rikligt med pålägg, så kan det räcka med tre till fyra personer.
Till stor del beror det givetvis även på vilka som ska äta. Är det många barn och mindre bland gästerna, så kan antalet per person sannolikt dras ned lite.
När äter man det?
Smörrebröd kan ätas året om, men är kanske extra vanligt vid events för oss svenskar. Dessutom kan man nog konstatera att det är extra härligt på sommaren, och då gärna på en uteservering. Finare och lite mer lyxiga varianter av smörrebröd brukar reserveras för högtider av olika slag.
Vad är smörrebröd?
Det här är en fråga som många söker på. Kort beskrivet kan det kallas för Danmarks nationalrätt, och är egentligen en smörgås. Brödet är grovt, kompakt och av fullkorn, medan påläggen kan varieras enormt mycket. En del varianter är dock betydligt populärare än andra. Hit hör till exempel Sol over Gudhjem, som är gjort på rågbröd, sill, gräslök och rå äggula.
Vad kostar smörrebröd?
Vad det kostar varierar naturligtvis en hel del. Om du äter det på restaurang är det normalt lite dyrare, än om du gör det själv eller om du beställer och hämtar. Det finns även företag som erbjuder smörrebröd för varje sammankomst.
Lämna ett svar