En myt som omgärdar shoppingen är att man får vad man betalar för. Faktum är dock att dyrare produkter inte nödvändigtvis behöver vara de mest prisvärda, även om produkter av högre kvalitet generellt sett kostar lite mer än liknande produkter av lägre kvalitet. I många fall betalar vi extra för själva varumärket, trots att jämförbara produkter kan vara betydligt billigare än dessa. Här listar vi några exempel på produkter där du inte alltid får en bättre produkt genom att spendera mer pengar. Vill du ha bättre ordning på din ekonomi hänvisar vi till denna webbplats som fokuserar på sådant!

Vin

Vinvärlden är erkänt snobbig och experter på området hävdar ofta bestämt att det inte går att hitta en bra flaska vin med en prislapp lägre än 200 kronor. En studie från 2011 vid en vetenskapsmässa i skotska Edinburgh visar dock att vi inte kan avgöra skillnaden mellan ett billigt och ett dyrt vin mer än hälften av gångerna. 53 procent är nämligen ungefär samma odds som man får genom att singla slant. Därför bör du inte fokusera på priset utan istället på utmärkelser och omdömen. Ofta får vin som kostar under hundralappen goda betyg av kännare.

Ekologiska kläder

När du shoppar kläder kan du vilja välja plagg som har orsakat minsta möjliga skada på miljön. Men ekologiska kläder kostar ofta mer än plagg från tillverkare som helt och hållet struntar i miljöpåverkan. Det finns dock ett billigare sätt att köpa kläder och samtidigt skona miljön: att köpa second hand-kläder. Dina lokala second hand-butiker har säkert många klädesplagg i utmärkt skick som hade hamnat på soptippen om butiken inte tagit emot dem. Genom att köpa dina kläder därigenom kan du skona planeten, främja ett gott syfte och dessutom spara pengar.

Flaskvatten

Vatten på flaska kan kosta upp till 1 000 gånger så mycket som vatten från kranen, vilket är helt galet när man tänker efter. Flaskvattnet är nämligen inte nödvändigtvis bättre än det vatten vi svenskar har i våra kranar, till skillnad från vad fallet är i många andra länder. Det du istället betalar för är marknadsföring och transport – två delar av en affärsverksamhet som förmodligen inte tillför det värde du förväntar dig. Vi dricker i genomsnitt 33 liter vatten på flaska per år. Med tanke på att en flaska vatten i vissa fall kan kosta upp till 40 kronor per liter, även om det såklart finns billigare alternativ, kan du spara en hel del pengar genom att hålla dig till kranvatten.